Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών και τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε νόμος του κράτους. Γιατί είναι επωφελής για τη χώρα;
Η Συμφωνία των Πρεσπών λύνει με τον πιο επωφελή και δίκαιο τρόπο ένα διεθνές πρόβλημα για την Ελλάδα. Βγάζει τη χώρα από την διπλωματική της εσωστρέφεια και από τη θέση του παρατηρητή των εξελίξεων στα Βαλκάνια, που χαρακτήριζαν την επίσημη εξωτερική μας πολιτική για δεκαετίες. Η Ελλάδα γίνεται ο ρυθμιστής δίκαιων ισορροπιών σε μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή και αναγνωρίζεται διεθνώς ως η πιο ισχυρή χώρα των Βαλκανίων που μπορεί να επιδιώξει και να εγγυηθεί την ειρήνη.
Οι φόβοι για αλυτρωτικές περιπέτειες, η σύγχυση για την ιστορία και τα σύμβολα, οι ασάφειες για τα γλωσσικά και τα εθνοτικά ζητήματα καθώς και για τα ζητήματα της ιθαγένειας, που μας διαίρεσαν τόσα χρόνια, λύνονται οριστικά.
Η σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα εξασφαλίσει πολλαπλά οφέλη και στους δυο λαούς, κυρίως στο επίπεδο της οικονομίας. Ενισχύονται οι προοπτικές για τους ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους και τις συνέργειες των χωρών της Βαλκανικής. Εκεί θα εστιάσουμε το επόμενο διάστημα με τις πρωτοβουλίες μας.
Η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων στις μεταφορές, τον τουρισμό και το εμπόριο με θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων της συμπρωτεύουσας.
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Μακεδονίας και της Θράκης σε περιφερειακό οικονομικό κόμβο. Όσο εκκρεμούσε το ονοματολογικό, είχαμε ένα συμβατικό πλαίσιο διμερών σχέσεων απολύτως ανεπαρκές. Καταργούνται παλιοί περιορισμοί και διευκολύνονται οι επενδύσεις μας στη γείτονα χώρα στις εξαγωγές, στην οδική, σιδηροδρομική και ενεργειακή διασύνδεση.
Η συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει το πολιτικό σκηνικό;
Η Συμφωνία των Πρεσπών μετά τη σύγκρουση έχει διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό στη χώρα που επιτάχυνε τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Ανεξάρτητα από τη ρητορική κομμάτων και πολιτικών προσώπων, μπορούμε πλέον να ανοίξουμε το διάλογο που θα μας επιτρέψει να συγκροτήσουμε τον προοδευτικό πόλο και ταυτόχρονα να καταστήσουμε την Ελλάδα πομπό ενός ισχυρού μηνύματος που θα αφορά την Ευρώπη, τη συνοχή της και το κοινωνικό της πρόσημο.
Και αυτό θα συμβεί την ίδια ώρα που ο νεοφιλελευθερισμός έχει πάψει να τροφοδοτεί τα οράματα και τις ελπίδες των ευρωπαίων πολιτών, με συνέπεια την αύξηση των ακροδεξιών δυνάμεων, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φανατισμού στην Ε.Ε..
Υπάρχουν ευθύνες και όλοι πρέπει να αναλογιστούμε το δικό μας μερίδιο, για το πώς αφέθηκε χώρος να επαναδραστηριοποιηθούν τάγματα εφόδου στους δρόμους, οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις και μάλιστα εις βάρος βουλευτών, αλλά και για τη βίαιη εισβολή που επιχειρήθηκε στη Βουλή.
Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να λάβει πρωτοβουλίες για την συγκρότηση αυτού του προοδευτικού πόλου και να ενισχύσει την αριστερή του ταυτότητα. Να στηρίξουμε και να στηριχτούμε στην κοινωνία των πολλών, να επιδιώξουμε την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Δώσατε έμφαση στο κοινωνικό πρόσημο του προγράμματός σας. Είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση;
Η οικονομική ανάπτυξη χωρίς την παράλληλη στήριξη του κοινωνικού πυλώνα, δεν αφορά και δεν συγκινεί την κοινωνία των πολλών καθώς υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
Δίκαιη ανάπτυξη για μας σημαίνει συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου κοινωνικού κράτους, δηλαδή εφαρμογή πολιτικών για την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια που δίνουν υπόσταση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.
Ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.
Από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ωφεληθούν άμεσα περίπου 880.000 συμπολίτες μας. Παράλληλα, θα αυξηθούν συνολικά 24 επιδόματα που συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό, τα οποία λαμβάνουν περισσότεροι από 280.000 συμπολίτες μας. Για τους νέους εργαζόμενους η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, δηλαδή γύρω στο 20%.
Στόχος μας για το 2019 είναι η αποκατάσταση αδικιών, οι αυξήσεις, οι κοινωνικές παρεμβάσεις, θετικά μέτρα για την κοινωνία των πολλών, δηλαδή για όλους εκείνους που σήκωσαν το βάρος της κρίσης όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ως βουλευτής σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, τί εκτιμάτε για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στο νομό;
Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πολλά. Εφαρμόζουμε αλλά και σχεδιάζουμε αποδοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος, που θα επιλύουν τα συσσωρευμένα προβλήματα που τους βασανίζουν.
Στο στόχο αυτό συμβάλουν σημαντικά οι έγκαιρες καταβολές των πάσης φύσεως ενισχύσεων και αποζημιώσεων, οι ευνοϊκές φορολογικές και οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών και η Τράπεζα Ειδικού Σκοπού που δρομολογείται.
Η αγροτική μας πολιτική, ανά κλάδο και προϊόν, έχει δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ με τη Σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο βαμβάκι, γεγονός που υποδηλώνει το σοβαρό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το προϊόν.
Στόχος είναι η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης του βάμβακος, η ποιοτική αναβάθμιση και η δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού βαμβακιού. Με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον προωθούνται συστηματικά ορθές γεωργικές πρακτικές. Φροντίζουμε για τη διατήρηση και διασφάλιση των κοινοτικών πόρων για το βαμβάκι.
Ανάλογη εθνική στρατηγική διαμορφώνεται και στην κτηνοτροφία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων των κτηνοτροφικών προϊόντων, που συνδέεται τόσο με την προστασία των καταναλωτών όσο και με τις τιμές των προϊόντων.
Για το Νομό μας, επιπλέον δρομολογούνται 4 μεγάλα αρδευτικά έργα, ως έργα υποδομής που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην άρση των αδικιών, μέσα από τον ενιαίο τρόπο τιμολόγησης του νερού και την ίδρυση ενιαίου φορέα διαχείρισής του.
Τέλος πρέπει να τονιστεί ο καθοριστικός ρόλος των συλλογικών οργανώσεων των παραγωγών με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου που έχουμε θεσπίσει. Και αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμά μας που ελπίζουμε να βρει ανταπόκριση στον αγροτικό κόσμο.