top of page

Ενίσχυση των σχέσεων του Ελληνισμού της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο

26 Ιουλίου 2017

Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς υπό την προεδρία κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, με θέματα ημερήσιας διάταξης: "Ενίσχυση των σχέσεων του Ελληνισμού της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο".

 

 

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ.

Αγαπητοί συμπατριώτες. Έλληνες της διασποράς, Έλληνες του κόσμου που εργάζεστε ακούραστα για να λάμπει ο ελληνισμός απ’ άκρη σε άκρη στον κόσμο. Σας ευχαριστούμε και με μεγάλη συγκίνηση σας καλωσορίσουμε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο και ευχαριστούμε και για τη συμβολή σας και για το γόνιμο προβληματισμό που προηγήθηκε και στις προηγούμενες επιτροπές στις οποίες συμμετείχατε και καταθέσατε τις προτάσεις σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την Επιτροπή μας το θέμα της Ενίσχυσης των σχέσεων του Ελληνισμού της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο. Και είναι αλήθεια ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως μας είπε κι ο Υπουργός μας πριν από λίγο, καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να θεμελιωθούν ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί δεσμοί ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο και τους ομογενείς μας σε όλο τον κόσμο.

Η άποψή μου, είναι ότι τρία είναι τα κυριότερα εμπόδια που οφείλουμε να ξεπεράσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

  • Το πρώτο είναι η ανομοιογενής κατανομή των Ελλήνων της Διασποράς ανά τον κόσμο.

  • Το δεύτερο είναι τα προβλήματα οργάνωσης των απόδημων

  • Το τρίτο, αφορά στην πολύχρονη οικονομική κρίση που δυστυχώς έπληξε τη χώρα μας.

 

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η πολιτική βούληση όλων των πτερύγων της Βουλής, και βεβαίως της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι να βρούμε εκείνους τους τρόπους με τους οποίους ο ελληνισμός θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σύγχρονες εξελίξεις και θα έχει μόνιμα ανοιχτό το παράθυρο στον κόσμο και στο μέλλον.  

Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η ανάκαμψη και η επαναφορά της χώρας μας σε τροχιά ανάπτυξης. Η προοπτική αυτή μετατρέπεται σιγά – σιγά σε πραγματικότητα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την χθεσινή, επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, από την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας διεθνώς και από την επιστροφή της αυτοπεποίθησης και του χαμόγελου στα χείλη των πολιτών. Ο ορίζοντας καθαρίζει μπροστά μας και η ελπίδα για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη είναι πλέον ορατή.

Η εξέλιξη αυτή, είναι μια αναγκαία προϋπόθεση έτσι ώστε να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των ομογενών μας, της ανταλλαγής μαθητών και φοιτητών και της ανάπτυξης συνεργασιών με αναπτυξιακή προοπτική.

Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή μας, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας της ελληνικής γλώσσας. Πολύ πρόσφατα, στις 7 Απριλίου, υπογράφηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, Παιδείας και Εσωτερικών με την οποία ορίζεται το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών που μπορούμε να αναλάβουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η απόφαση αυτή της ελληνικής Πολιτείας είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί, όπως είναι ευρύτατα αποδεκτό, η γλώσσα μας περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του: την επιστήμη, την τέχνη, τη φιλοσοφία και τη δημοκρατική οργάνωση των κοινωνιών.

Πριν από λίγη ώρα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, συζητήσαμε προτάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες η εκπαίδευση, η έρευνα και οι μορφωτικές ανταλλαγές μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά.

Γνωρίζουμε επίσης τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στους τομείς της πληροφορικής και της επικοινωνίας, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση των αποστάσεων, στην εξυπηρέτηση των ομογενών μας μέσα από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Αποδήμων) και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το περίφημο  e-learning.

Η παρουσία στην Επιτροπή μας μελών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), επιβεβαιώνει επίσης, την πρόθεση όλων μας, να αξιοποιήσουμε όλες τις εναλλακτικές και δυνατές οργανωτικές λύσεις, στην προοπτική της θεσμικής αναδιοργάνωσης των φορέων του ελληνισμού της Διασποράς.

Η σημασία των παραπάνω επισημάνσεων είναι, νομίζω, προφανής.

Υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές, έτσι ώστε ο ελληνισμός στηριγμένος στις διαχρονικές του αξίες, να διεκδικήσει μια σύγχρονη ταυτότητα και να δώσει νόημα και περιεχόμενο σε έναν πολύπλοκο και πολλές φορές αμήχανο κόσμο.

Η νέα γενιά, τα νιάτα της Ελλάδας και τα νιάτα της Διασποράς – που σήμερα εκπροσωπούνται εδώ από τους φοιτητές ομογενείς μας από τις ΗΠΑ,  είναι ο φυσικός φορέας, ο πρεσβευτής του κλασικού - ελληνικού τρόπου προσέγγισης της δημοκρατίας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της συναδέλφωσης των λαών.  Σας καλώ να πάρετε τη σκυτάλη και με τις δημιουργικές σας προτάσεις να ανοίξετε τους δρόμους που θα ενώσουν τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων.

Σας ευχαριστώ.

Τελευταία Νέα
bottom of page