Προς ανασύσταση του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας συντονιστής του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών
22 Ιουνίου 2016
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με αντικείμενο την Εθνική Πολιτική για το Βιβλίο και τις Βιβλιοθήκες και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με πρωτοβουλία της βουλευτή Καρδίτσας και μέλους της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου, στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συνάντηση εργασίας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με αντικείμενο την Εθνική Πολιτική για το Βιβλίο και τις Βιβλιοθήκες.
Στην συνάντηση, εκτός από την κ. Κατσαβριά, παραβρέθηκαν οι Υφυπουργοί, Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης και Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης κ. Χριστίνα Κυριακοπούλου καθώς επίσης και στελέχη υπουργείων και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Η κ. Κατσαβριά παρουσίασε τον οδικό χάρτη μιας εθνικής πολιτικής για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει: την ενεργοποίηση του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών, την αξιοποίηση των ψηφιακών εξελίξεων, την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, την ανάπτυξη περισσότερων βιβλιοθηκών ανά τη χώρα, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που κατέχει ειδικότητες γύρω από το βιβλίο και την ενίσχυση της εκδοτικής δραστηριότητας στους τομείς της παραγωγής, της διακίνησης και της προβολής του βιβλίου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε το ρόλο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) ως κορυφαίου πολιτιστικού φορέα και τον εξέχοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΒΕ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών.
O Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται η Εθνική, οι Δημόσιες, οι Σχολικές και Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, τόνισε την αναγκαιότητα αναβάθμισης του ρόλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας – η οποία πρόκειται να μετεγκατασταθεί σύντομα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Υπογράμμισε ότι ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του Δικτύου των Δημοσίων Βιβλιοθηκών, υπό το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Ο κ. Πελεγρίνης, αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, στις διαδικασίες ανασύστασης του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών καθώς και στο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης των βιβλιοθηκών. Τέλος, ο υφυπουργός, έδωσε έμφαση στη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων οι οποίες πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας ενός πανελλαδικού δικτύου δημοτικών βιβλιοθηκών. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο της πνευματικής ενασχόλησης και της πολιτιστικής δημιουργίας.
Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ κ. Ζουμπουλάκης, επισήμανε ότι η μεταστέγαση της ΕΒΕ σηματοδοτεί την έναρξη της επανίδρυσής της προκειμένου να ασκήσει τον επιτελικό της ρόλο στις νέες συνθήκες.
Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κ. Τσιμπόγλου, περιέγραψε την κατάσταση των βιβλιοθηκών στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας εθνικής πολιτικής για τις βιβλιοθήκες, στη θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στα συγκεκριμένα προβλήματα στελέχωσης και πόρων που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΒΕ, καθώς και στις δυνατότητές της να υποστηρίξει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Τέλος, ο κ. Τσιμπόγλου αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση της ΕΒΕ, χαρακτήρισε «πρόκληση του αιώνα» την δυνατότητα της ΕΒΕ να ανταποκριθεί σε ένα όραμα κι όχι μόνο σε μία σύμβαση.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης κ. Χριστίνα Κυριακοπούλου, ανέπτυξε τις θέσεις της Ένωσης για τον κοινωνικό, τον πολιτισμικό και τον εκπαιδευτικό ρόλο των βιβλιοθηκών. Εξέφρασε επίσης, την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών, ενίσχυσης των υφιστάμενων, επαρκούς χρηματοδότησής τους και κωδικοποίησης της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους. Τέλος, η κ. Κυριακοπούλου κατέθεσε τις σκέψεις της για την ενεργοποίηση του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, το ρόλο της ΕΒΕ στα πλαίσια ενός Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα δημόσιου δανεισμού βιβλίων.
Η συνάντηση εργασίας έκλεισε με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η εθνική πολιτική για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας καθώς συμπράττουν αποφασιστικά τα δύο καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία.