top of page

Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα και η αποτελεσματική λειτουργία των ιδρυμάτων και να συνδεθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση με τη νέα πορεία της χώρας

2 Αυγούστου 2017

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: "Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις"​​  και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

​​«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα και η αποτελεσματική λειτουργία των ιδρυμάτων και να συνδεθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση με τη νέα πορεία της χώρας»

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς και η επούλωση των τραυμάτων που άφησε πίσω του το λεγόμενο σχέδιο «Αθηνά».

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου κατά την ομιλία του στη Βουλή έδωσε έμφαση στις Μεταπτυχιακές Σπουδές οι οποίες πρέπει να  υπηρετούν τη γνώση και όχι την αύξηση των αμοιβών μιας μικρής μειοψηφίας του σώματος των καθηγητών, όπως επίσης και  στον καινοτόμο θεσμό των Περιφερειακών Συμβουλίων, με τον οποίο θα επιτευχθεί η σταδιακή δημιουργία του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «βάζουμε τέλος στην απορρύθμιση της εκπαίδευσης και θεμελιώνουμε το σύγχρονο ανοιχτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο».

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής αναφερόμενη στη ανάγκη για ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας των ιδρυμάτων υπογράμμισε: «Οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση με το παρόν νομοσχέδιο, είναι παρεμβάσεις ώριμες και επιβεβλημένες. Είναι ώριμες γιατί έρχονται ως επιστέγασμα του ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου με την ακαδημαϊκή κοινότητα επί δυόμιση χρόνια και ύστερα από την παταγώδη αποτυχία του νόμου 4009. Είναι όμως και επιβεβλημένες γιατί ήρθε η ώρα να καταξιωθεί ο ακαδημαϊκός κόσμος – τα μέλη ΔΕΠ, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, το διοικητικό προσωπικό – που κράτησαν όρθια τα ΑΕΙ και τα ΑΤΕΙ στα χρόνια της κρίσης. Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα και η αποτελεσματική λειτουργία των ιδρυμάτων και ασφαλώς να συνδεθεί η  Ανώτατη Εκπαίδευση με τη νέα πορεία της χώρας».

Η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, τις οποίες χαρακτήρισε ως «μια δημοκρατική μεταρρυθμιστική τομή, με την οποία επιλύονται χρόνια προβλήματα λειτουργίας και ορίζουν ένα σύγχρονο πλαίσιο για τη δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση καθώς και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτήν». Υπογράμμισε επίσης, ότι οι ρυθμίσεις αυτές έχουν την υποστήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς προηγήθηκε εξαντλητικός και δημοκρατικός διάλογος με όλα τα μέλη της. Σε άλλο δε σημείο της ομιλίας της, εκτίμησε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μπαίνουν και οι προϋποθέσεις για τον τερματισμό του εκπατρισμού της νέας γενιάς, των νέων επιστημόνων μας».

Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, συνοπτικά είναι:    

  • Η σύσταση των Περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας.

  • Η επανασυγκρότηση του Πρυτανικού Συμβουλίου και η μονοσταυρία στον τρόπο εκλογής των αντιπρυτάνεων.

  • Η αποκατάσταση του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας.

  • Ο επανακαθορισμός του πλαισίου των Μεταπτυχιακών Σπουδών, ως προς τη χρηματοδότηση και ως προς τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.

  • Η αναγνώριση του 5ου έτους σπουδών ως μεταπτυχιακό ισοδύναμο.

  • Ο εξορθολογισμός και η κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας.

  • Η ίδρυση Κέντρου Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), µε την  παράλληλη κατάργηση των υφιστάμενων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ιδρυμάτων.

  • Η προώθηση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, και

  • Η αναγνώριση και η οριοθέτηση του ακαδημαϊκού ασύλου.

                       

Η κα. Κατσαβριά έκλεισε την ομιλίας της λέγοντας ότι: «Γνωρίζουμε τις νεοφιλελεύθερες απόψεις περί εκπαίδευσης. Η Ν.Δ. αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός αντίπαλος κυοφορείται στις κυψέλες της πραγματικής γνώσης και της έρευνας. Γι’ αυτό, κάποιοι κραυγάζουν και αντιστέκονται σε οποιαδήποτε παρέμβαση αποκαθιστά τη δημοκρατία και την ελευθερία της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όμως θεματοφύλακες των ακαδημαϊκών αρχών και αξιών είναι οι ίδιοι οι φορείς τους, τα μέλη της Κοινότητας. Αυτοί δηλαδή, που διεκδίκησαν και αξιώνουν την υπερψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου».

Τελευταία Νέα
bottom of page