«Καλά τα νέα» από την Επίκαιρη για το PIX και τα Κόκκινα Αγροτικά Δάνεια
21 Σεπτεμβρίου 2017
Η κυρία Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου, βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα: "Επιπτώσεις στη βαμβακοκαλλιέργεια από τη μείωση ορίων υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας mepiquat chloride (PIX)" και εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
-
Βαμβάκι: Μάχη στην Ε.Ε. για το pix
-
Κόκκινα αγροτικά δάνεια: έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις
-
Η περιουσία των χρεοκοπημένων συνεταιρισμών στους αγρότες
Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το φυτοφάρμακο PIX για το βαμβάκι καθώς και για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών.
Η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2016, με την οποία μειώνονται τα ανώτατα όρια υπολειμματικότητας της φυτορρυθμιστικής ουσίας mepiquat chloride, γνωστό σε όλους PIX, στο βαμβακόσπορο. Αναφέρθηκε επίσης, αφενός στα μεταβατικά μέτρα που προέβλεπε ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τα προϊόντα που έχουν παραχθεί πριν από τις 17 Ιανουαρίου 2017, τα οποία όμως δεν καλύπτουν την ελληνική παραγωγή βαμβακιού και, αφετέρου, στην υπουργική απόφαση, με την οποία περιορίστηκε η χρήση σκευασμάτων pix, σε βαμβακοφυτείες των οποίων ο σπόρος δεν θα χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση από ανθρώπους ή ζώα.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε τον κίνδυνο της μείωσης των εισοδημάτων των βαμβακοπαραγωγών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παρ’ όλο που με απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Αντώνογλου δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης εκατόν είκοσι ημερών στο «ΡΙΧ», ο βαμβακόσπορος στον οποίο θα ανιχνευθεί η ίδια ουσία θα μπορεί να πουληθεί μόνο εντός της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος όγκος του παραγόμενου βαμβακόσπορου δεν μπορεί να εξαχθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες μέχρι τώρα κατείχε το 80% του εξαγώγιμου προϊόντος. Κατά συνέπεια, προβάλλει απειλητικά ο κίνδυνος στρέβλωσης της αγοράς στον βαμβακόσπορο. Επειδή, δηλαδή, η τιμή που απολαμβάνει ο παραγωγός είναι το άθροισμα από την τιμή της ίνας και του βαμβακόσπορου, αφού βγουν τα έξοδα, πέφτοντας η τιμή του βαμβακόσπορου που προορίζεται για ζωοτροφή και εξαγωγή, υπάρχει κίνδυνος να συμπαρασύρει και την τιμή του σύσπορου βαμβακιού».
Ακολούθως, η κ. Κατσαβριά ρώτησε τον υπουργό, «σε ποιες κινήσεις θα προβείτε έτσι ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με τα όρια υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας mepiquat chloride», προκειμένου να προστατευτεί η βαμβακοκαλλιέργεια, οι παραγωγοί και το εισόδημά τους;
Ως προς τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και των συνεταιρισμών τους, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι, πρωτίστως λόγω της κακοδιαχείρισης της παλιάς αγροτικής τράπεζας αλλά και λόγω της κρίσης που ακολούθησε, πολλά από τα δάνεια των αγροτών αλλά και των συνεταιρισμών κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα. Έχει αναπτυχθεί λοιπόν το τελευταίο διάστημα, μια έντονη παραφιλολογία για τη ρύθμιση ή τη μη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών. Αποτέλεσμα είναι η έντονη ανησυχία των παραγωγών ως προς τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, η βιωσιμότητα αυτή για τους υπερχρεωμένους αγρότες, σχετίζεται άμεσα με την ικανότητά τους να εξυπηρετούν τα παλιά τους δάνεια», και έθεσε το ερώτημα: «θα υπάρξει και ποια θα είναι η λύση στο θέμα αυτό, προκειμένου ο αγροτικός κόσμος να μην παραμείνει δέσμιος των υπέρογκων χρεών»;
Ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας εκ μέρους του υπουργείου στην κ. Κατσαβριά, είπε ότι «είναι κοινά αποδεκτό ότι το βαμβάκι αποτελεί τη ναυαρχίδα όχι μόνο για τον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και για άλλες περιοχές της Ελλάδος. Οφείλουμε και πρέπει -και θα το κάνουμε- να το στηρίξουμε το βαμβάκι, διότι είναι ένα προϊόν στο οποίο στηρίζεται πολύ ο πρωτογενής τομέας», και σημείωσε:
-
Η ενδιαφερόμενη εταιρεία, που παράγει το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο, δεν ενημέρωσε σωστά και έγκαιρα τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για τη μείωση των ορίων υπολειμματικότητας του pix και τις συνέπειές του.
-
Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν έθεσε το πρόβλημα στα κοινοτικά όργανα, ούτε η Ελλάδα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, επί συγκυβέρνησης Ν..Δ. και ΠΑΣΟΚ.
-
Η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόβλημα, το οποίο προσπαθεί να θεραπεύσει με όλα τα νόμιμα μέσα, γι’ αυτό και εξέδωσε τόσο την υπουργική απόφαση όσο και την κατ’ εξαίρεση άδεια χρήσης του «ΡΙΧ» για εκατόν είκοσι ημέρες.
-
Οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, προώθησαν την αίτηση της ενδιαφερόμενης εταιρείας για αξιολόγηση του κινδύνου στο Μπενάκειο. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, επιβεβαιώθηκε η μη ύπαρξη «απαράδεκτου κινδύνου» και συντάχθηκε μια έκθεση στην οποία προτείνεται η θέσπιση ενός προσωρινού ορίου υπολειμμάτων.
-
Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας μας θα συμμετέχει στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για την υποστήριξη των θέσεων της χώρας μας, τονίζοντας την επείγουσα κατάθεση του θέματος και προτείνοντας την εξέταση της αίτησης για θέσπιση έστω και προσωρινών ορίων υπολειμμάτων κατά προτεραιότητα.
Αναμένουμε τα αποτελέσματα από τη διάσκεψη στη Μόνιμη Επιτροπή, στην οποία θα παραστεί εκπρόσωπος της Υπηρεσίας μας, και θα ενημερώσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς.
Για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Κόκκαλης απάντησε ως εξής:
«Ο Νομός Καρδίτσας ταλαιπωρείται από την υπερχρέωση, και οι συνεταιρισμοί και τα φυσικά πρόσωπα. Το πώς λειτουργούσε η Αγροτική Τράπεζα ήταν και είναι μια απόδειξη του φαύλου τραπεζικού συστήματος τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η Αγροτική Τράπεζα, δυστυχώς, αντί να κάνει την αγροτική πίστη, είχε τρεις άξονες: Πρώτον, τη χρηματοδότηση στους συνεταιρισμούς χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Δεύτερον, τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Και τρίτον, τις χαριστικές ρυθμίσεις.
Όλα τα προηγούμενα τριάντα χρόνια ίσχυε αυτό το φαύλο τραπεζικό σύστημα που εφάρμοζε η Αγροτική Τράπεζα: έδινε δάνεια στους συνεταιρισμούς, τα οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να πάνε στις τσέπες των αγροτών. Τουναντίον, δεν πήγαινε ούτε μια δραχμή τότε στις τσέπες των αγροτών.
Σήμερα, μετά το 2012, που ξεπουλήθηκε η Αγροτική Τράπεζα στην ουσία, παρέμεινε το κακό κομμάτι στην υπό εκκαθάριση εταιρεία, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες, χιλιάδες κτηνοτρόφοι να είναι δέσμιοι μιας υπερχρέωσης, αλλά και αρκετοί συνεταιρισμοί.
Η Κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει κάποιες βασικές αρχές για τη ρύθμιση αυτών των «κόκκινων δανείων». Επιγραμματικά σας αναφέρω:
Η βιώσιμη οφειλή. Ο αγρότης πλέον θα μπορεί να πληρώνει αυτό που μπορεί και όχι αυτό που τον καλούσε παλιότερα η Αγροτική Τράπεζα να πληρώσει.
Δεύτερον, η επανενεργοποίηση του γνωστού νόμου περί πανωτοκίων. Και εδώ, κυρία Βουλευτή, είναι το εξής οξύμωρο: Μας κατηγορεί η Αντιπολίτευση: «Τι κάνετε για τα αγροτικά δάνεια;». Είναι δυνατόν, όταν οι ίδιοι δεν φρόντισαν το 2012; Το 2012 με τη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας οι ίδιοι δεν φρόντισαν να λάβουν ούτε ένα μέτρο για τα δάνεια αυτών των αγροτών. Και ρωτούν τώρα Βουλευτές της Αξιωματικής -και της μείζονος και της ελάσσονος- Αντιπολίτευσης και μας κατηγορούν: «Τι κάνετε για τα αγροτικά δάνεια;». Είναι δυνατόν;
Ο κ. Αποστόλου είπε ότι σύντομα θα εξαγγείλει και το σχέδιο για τις περιουσίες των συνεταιρισμών. Χιλιάδες συνεταιρισμοί είναι πτωχευμένοι. Πολλοί οι οποίοι διοίκησαν τους συνεταιρισμούς βαρύνονται με ποινικά αδικήματα. Τεράστιες περιουσίες. Αυτές οι περιουσίες, με σεβασμό στο Σύνταγμα πάντα, πρέπει να μεταβιβαστούν, τουλάχιστον να γίνεται εκμετάλλευση είτε από αγρότες είτε από ομάδες παραγωγών.
Συνεπώς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία και με τα συναρμόδια Υπουργεία, εξετάζει μια πραγματική, βιώσιμη λύση για τα αγροτικά δάνεια με διαφάνεια και δίνοντας μια πραγματική και ριζοσπαστική λύση σε αυτό το καρκίνωμα, πραγματικά, που ταλαιπώρησε τον πρωτογενή τομέα επί σαράντα χρόνια».